Autor:

Noelia Rodríguez Chaparro

jueves, 10 de diciembre de 2015

guia aiju

AIJU és una entitat sense ànim de lucre, la tasca principal és potenciar la investigació, la seguretat i la qualitat en tots els sectors de producte infantil i oci.



Joguines bèl·liques, sí o no?.

guia per a noies que volen ser lliures.


Link on podeu trobar aquesta guia: http://www.cjb.cat/

Conte sobre les joguines sexistes i/o bèl·liques












EXCÉS DE JOGUINES


Regalar als nens moltes coses, a simple vista pot semblar que no té molta importància. Però en té molts efectes en els nens i solen ser negatius.

Amb això no vull dir que no es bo comprar joguines, ja que gràcies a les joguines poden desenvolupar la creativitat, l’afectivitat, personalitat entre d’altres.

Vivim en un mon on hi ha molta pobresa i molts nens sofreixen una mancança de joguines. Per tant com no es poden comprar les joguines desitjades o que estan de moda (que tenen tots els nens) i com a conseqüència es sentiran diferents als demès.

Un error molt comú en aquesta societat es que les persones adultes substitueixen l’afecte pels obsequis i sembla que el nen que rep més joguines se l’estima més del que no rep tantes. Però moltes vegades els nens que tenen un excés de joguines es perquè els pares passen moltes hores sense estar amb ells.

Molts pares compren les joguines que a ells més l’agraden perquè en el seu temps no s’ho van poder permetre’ns, però hem de comprar amb cabeça i pensar si aquella joguina li va a beneficiar al nen o si es el que realment desitja el nen.

Ara s’aproxima dates de molt consum (nadal) i es molt necessari que els pares (i familiars) posin límits al número de regals que donen als seus fills, tenint en compte el que es necessari, coherent i prioritari.

Sens dubte una bona forma jugar amb els fills (i segur que s’ho passen pipa) es amb lo més simple: una caixa gran. Si tens una caixa gran per casa no la llencis!, construeix amb el teu fill una casa o un coet. Es divertiran en el procés de construcció i quan ja estigui acabada.

També podem construir les nostres joguines amb materials que tenim per casa. Com pot ser pinces (es pot fer un cuc, un animal, avió, cotxe...), amb plastilina, castanyes, culleres... i deixar que la imaginació flueixi. A més ensenyes el valor de les joguines reciclades i a elaborar aquells objectes que per a ell signifiquen tant: les seves pròpies joguines.


Per últim dir: un recurs material mai pot substituir un recurs afectiu i un excés de joguines no es una demostració de més estima.


Espais lúdics a l’educació formal.


·       L’aula de psicomotricitat: (dos anys). Aquí es poden rebolcar, llançar-se els uns al damunt dels altres, fer tombarelles o realitzar altres accions o jocs psicomotrius, però també es relaxen i aprenen a conèixer el seu cos i el dels altres. Es convenient que la sala estigui organitzada en centres d’interès i que els infants hi entrin descalços.

·       Sala polivalent o d’usos múltiples: La sala polivalent és un indret indefinit que cada centre habilita segons les seves necessitats. Resulta adequada per fer-hi activitats lúdiques que necessiten un cert temps de preparació.

·       Biblioteca: Es recomanable que a l’aula hi hagi un racó de lectura d’imatges; no obstant això, si se’n pot disposar, no s’ha de desaprofitar com a zona de joc.
Ha de destinar una zona per als prelectors i primers lectors, sobretot les biblioteques que són obertes després de la sortida de la classe.

L’aula d’informàtica: A partir del segon cicle s’ha d’afavorir l’accés dels infants a l’aula d’informàtica, que ha de tenir tantes terminals com alumnes o com a mínim un per a cada dos. Amb programes adequats a l’edat, es poden treballar i reforçar diferents objectius dels currículums mitjançant determinats jocs.


 Pati escolar/zona d’esbarjo: Les activitats lúdiques realitzades poden ser lliures o dirigides. L’elecció d’aquestes activitats està condicionada. Així doncs, es pot plantejar:

  •  Zona de jocs de moviments: laberints, tubs, escales de corda, etc.
  •  Zona de jocs simbòlics i de rols: cabanes, iglús, castells, bancs i taules.
  • Zona de jocs de construcció: sorral perquè puguin fer tota mena de construccions. S’ha de remoure i canviar periòdicament